Huurcontract ondertekenen?

Hier moet je op letten bij het aangaan van een huurovereenkomst.

icon_4-120x120Als je een kamer of woning huurt moet je er altijd voor zorgen dat je samen met de verhuurder (of huisbaas) een contract ondertekent. Doe je dit niet dan kun je op een later moment nergens op terug vallen. Lees het huurcontract voordat je tekent altijd goed door, laat hem daarna altijd nog even checken door je ouders/verzorgers op rare dingen.

In een huurcontract staat beschreven of je de kamer/woning huurt voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bepaalde tijd betekent dat je er na de afgesproken datum uit moet en onbepaalde tijd betekent dat je er met een opzegtermijn (minimaal 3 maanden) uit moet, als je verhuurder of jijzelf dit wilt. Tegenwoordig wordt er steeds meer gewerkt met een tijdelijk huurcontract van eerst een jaar, hierna wordt deze stilzwijgend verlengd. Al deze zaken vind je uiteraard terug in je huurcontract, lees deze dus voor het tekenen altijd goed door, let daarbij op de volgende dingen.

  • Minimaal drie maanden opzegtermijn, met wettelijke reden?
  • Servicekosten zijn niet te hoog?
  • Is er een Vereniging van Eigenaren?
  • Hoe worden de energie– en waterkosten in rekening gebracht?
  • Zijn er extra kosten die niet in het huurcontact staan?
  • Zijn er eventuele overnamekosten?
  • Is het contract voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd?
  • Klopt de oppervlakte, zoals in het huurcontract staat?

Wees alert voor malafide verhuurders!

Het komt steeds vaker voor en meer studenten krijgen er helaas mee te maken.

icon_3-120x120Wees alert voor malafide verhuurders! Het komt steeds vaker voor dat studenten via Marktplaats of andere vreemde sites kamers krijgen aangeboden voor een zeer scherpe prijs. Je krijgt dan een groot appartement en betaalt een lage huur, daarnaast krijg je vast ook nog allemaal mooie extra’s aangeboden. Te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook vaak.

In de meeste gevallen wordt er vervolgens gevraagd om een voorschot op de huur te doen, nog voordat je de kamer hebt mogen zien. Nadat je het geld hebt overgemaakt lijkt de verhuurder (of huisbaas) met de noorderzon vertrokken, blijkt de kamer niet te bestaan en is je voorschot weg. Wees dus altijd alert bij het huren van een kamer of woning. Kies er altijd voor om eerst de kamer te zien, voordat je ook maar iets betaalt.

Check geen kamers via Marktplaats, maar schrijf je in bij eerlijke echte kamersites.